woensdag 29 september 2010

dag 5 - je definitie van liefde

Lastige vraag.
Liefde is gewoon.

Van Dale zegt:
lief·de de; v -s, -n 1 warme genegenheid: tussen die twee was het ~ op het eerste gezicht; (de) ~ bedrijven seks hebben 2 oprechte en warme belangstelling; het prijs stellen op: ~ voor de kunst 3 voorwerp van liefde: zijn eerste ~


Liefde is onzettend veel eigelijk.
Want je kan verliefd zijn, op vriend/vriendin of op je kind. Dan is het toch heel andere liefde.
Je kan verliefd worden op een mooi boek of een mooie stoel. Ook dat is weer anders.

Ik vind het lastig om er een definitie voor te bedenken die ik vind passen erbij.

Liefde voor je kind, dat is alles. Dat gaat voor alles en dat kan ook alles in beslag nemen. Zeker in het begin. Maar dat zal de natuur wel zo geregeld hebben.
De liefde voor man/vrouw/allebei (moderne wereld he). Dat is ook zoiets. Het kan alles in beslag nemen, maar dat gaat over. Het gaat niet noodzakelijkerwijs voor alles.
Zo gaat m'n vriend zeker niet voor m'n kind (dat zou 'ie ook echt niet willen), maar hij gaat wel voor liefde voor een ding.

Ik denk gewoon dat liefde iets is, dat gewoon bestaat. De natuur bedacht het zo en het is ook echt nodig. Zonder liefde geen kinderen. En zonder liefde geen goede zorg voor je kindjes. Zonder die goede zorg, redden die kindjes het niet.

Dus liefde is iets ontzettend banaals en biologisch geregeld. Iets met feromonen en hormonen en uiterlijke kenmerken, dat bepaald of iemand voor je geschikt is of niet. Of je er dus met die persoon voor wil zorgen dat je soort niet uitsterft (nu is dat bij mensen wat lastig, maar dat weet de natuur niet zo goed) Heel banaal en dierlijk eigelijk.
Maar stiekem maakt nou net dat die liefde zo leuk. Je kan het niet helpen, het valt niet te plannen, het gebeurt gewoon.

1 opmerking:

  1. Liefde voor je kind blijft altijd. Van je partner of je ouders kan het wel eens veranderen. Je hoopt het niet, maar het gebeurt wel. De liefde voor je kind is onvoorwaardelijk.

    Groetjes Puk

    BeantwoordenVerwijderen