vrijdag 7 januari 2011

consuminderen in stappen

Hoe meer ik overal rondkijk en dingen lees, hoe meer ik merk dat mensen tegenwoordig steeds meer en meer respect hebben voor mensen die het met heel weinig doen (ookal hoeft het misschien niet)
Minder spullen kopen, minder eten weggooien, minder alles maar nieuw kopen. Tegenwoordig mag het schijnbaar weer. En je mag het allemaal zeggen, want andere mensen willen graag van je leren, geloof ik.

En dat was nu precies wat ik gisteren gaf: hoe kan het nu met veel minder.
Ik werk samen met 5 mannen, waarvan 3 het echt allemaal netjes zelf moeten redden. Die hebben het soms ook wel moeilijk met inkomsten en uitgaven en vroegen zich toch af hoe ik dat dan doe, zonder werk, maar wel met uitgaves. Het fenomeen planning was geloof ik al nieuw, dus er is nog veel te vertellen denk ik.
Maar gewoon domweg uitleggen dat er ook iets is als 2ehands. Of als je iets zelf niet meer wil/nodig hebt, dat je het ook kunt verkopen. Ze kennen natuurlijk allemaal marktplaats, maar er zelfs iets opzetten of iets 2ehands van kopen is toch altijd wel riskant, vonden ze. En het was niet cool, merkte ik.
Maar dat er van ons zessen, maar de helft elke maand rondkomt of geld overhoudt, deed wel een belletje rinkelen geloof ik. De andere 3 hebben het erg moeilijk om elke maand genoeg geld bij elkaar te krijgen om alles te betalen.
 Dus de heren kregen een opdrachtje mee: ga nu eens kijken wat je elke maand binnenkrijgt en wat eruit gaat. Dan zie je waar het verkeerd gaat. Hopelijk snappen ze het dan een beetje. Elke week een stukje denk ik zo. Over 6 maanden zijn ze helemaal geconsuminderd!

Mijn wilde plan om elke week terug te verdienen wat ik uitgeef, is deze week niet gelukt. (ik bedacht het ook pas woensdag ofzo). Deze week was voor m'n budget een dure week. Het is helemaal op. Maar voorlopig hoef ik niks geen handwerkspullen te kopen, want ik heb nog genoeg te haken aan m'n deken. Ik hoef hopelijk ook voorlopig geen nieuwe kleding te kopen. Ik spaar wel voor een nieuwe spijkerbroek voor mezelf. Hopelijk houdt deze het nog even uit. Ik moet voor komende week alleen een leuk kadootje in elkaar maken voor een juf van Kleine Vent. Weer een leuk koffie/thee pakket, dat is altijd wel leuk. Dus duik ik straks eens de kasten in om te kijken wat we nu allemaal nog hebben liggen.

2 opmerkingen:

  1. Hey Lottebees,

    voelt toch wel goed hé als mensen geïnteresseerd zijn in het consuminderen? Hier net zo; mijn ouders doen eigenlijk helemaal niet aan financiele planning en toen ik vertelde dat we van energieleverancier waren overgestapt gingen ze er vanuit dat dat wel mis zou gaan. Toen het dus goed ging heeft mijn vader zich er ook in verdiept en wat schetste mijn verbazing? Op de eerstvolgende familie-verjaardag had mijn vader het hoogste woord over switchen van energieleverancier en dat je dat eigenlijk ook elk jaar moest doen en dat zij dat ook gedaan hadden!

    Ik moest wel even lachen, misschien worden mijn ouders ook nog wel echte consuminderaars ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind de blogs over consuminderen ook heel inspirerend en die helpen me echt.

    BeantwoordenVerwijderen