dinsdag 27 december 2011

Mijn financieel jaaroverzicht

Zo tegen het einde van het jaar begin ik altijd met het maken van de begroting voor het jaar erop.
Dat doe ik al een jaar of 3 en dat levert me een boel inzicht in mijn geldzaken. En vaak ook een stuk rust.
Dit jaar is de begroting iets ingewikkelder, omdat er meer kosten bij komen. Maar door alles netjes in een schema te zetten, kan ik  precies zien hoeveel er elke maand uitgaat en wat er in komt. Ik kan er per maand netjes dingen bijzetten, mocht het nodig zijn.

Dit jaar moet ik wat meer dingen echt meenemen in de begroting, in plaats van gewoon wel te zien.
Dingen als kleding en boodschappen moet ik echt even inpassen, anders gaat het niet goedkomen denk ik.
Ik zette kleding voor €600 in de begroting dit jaar (elke maand €50 wegzetten). Dat moet prima te doen zijn. Zelf heb ik weinig nodig en Kleine Vent moet toch wel elke zomer/winter een nieuwe garderobe hebben. Mocht het echt niet lukken, dan heb ik nog een groeirekening achter de hand, waar inmiddels ook al een bedrag rond de €1000 op staat (ik kom er liever niet aan, het is een spaarpotje voor later, tenzij echt strikt noodzakelijk)
Voor de boodschappen rekende ik €100 per maand. Dat is de helft van wat ik gok nodig te hebben. Die kosten delen we namelijk. Ik ben van plan om zoveel mogelijk zelf te maken en niet meer uit pakjes te halen, tenzij dat natuurlijk een stuk economischer is. En gewoon goed opletten waar dingen het goedkoopste is. Straks heb ik een AH, C1000, Aldi en een Lidl in de buurt (loopafstand) en de Jumbo zit vlakbij de school waar Kleine Vent elke dag toch heen moet.
De kosten voor gas/water/licht/kabel/geiserhuur staan nog op €150 per maand. Dat zal echt wel naar beneden gaan. Maar het is een soort marge die ik er voor de zekerheid maar bijtel. We willen namelijk graag een goede HR ketel komend jaar, als het kostentechnisch lukt (enkel door die te plaatsen, scheelt het ons €167 ong per jaar aan niet te betalen geiserhuur) Door elke maand daar dan maar iets meer te rekenen, hou ik uiteindelijk een leuk bedrag over.
De kosten voor ons internet/bellen wisselen erg. De ene maand is het €40, de volgende €10. Hoe dat precies komt, moet ik nog even uitzoeken. Maar boven de €40 komt het niet en dus staat dat bedrag in de begroting.
 De kosten als sport, 2 spaarrekeningen voor Kleine Vent, m'n opleiding en de kinderopvang kon ik 1 op 1 overzetten. Die veranderen niet of pas per september (in het geval van de mijn opleidingskosten)

Waar ik wel gesneden heb, is in mijn mobiele telefoonkosten. Tot eind april kost me dat €27,25. Daarna zet ik mijn extra sms blokje uit en kost het me maar €24,50 per maand (voorheen rond de €40 per maand) Maar misschien dat ik al eerder dat blokje uitzet, waardoor tot eind april de kosten maar €17,25 zouden zijn.
Ook plan ik geen verplichte spaarbedragen meer. Ik moet eerst gaan kijken hoe alles gaat lopen. Zoals de planning nu staat, kom ik tot het eind van het jaar prima uit, zonder spaargeld te gebruiken. Dat is niet zoals het gaat lopen, want ik verwacht wel wat grote uitgaven dit jaar.
Maar ik kan dat makkelijk opvangen met het spaargeld dat ik nu al heb. Zonder extra inkomsten.
Die moeten er zeker wel komen, maar nu ik zie dat er best, met strak plannen, genoeg geld gaat zijn, voelt het niet meer vervelend om straks een berg tijd aan mijn studie te besteden.
Ik moet nog altijd marktplaatsen en rommelmarkten doen, om van de berg overtollige spullen af te komen. En ook dat levert natuurlijk wat extra op.
En als ik genoeg tijd aan mijn studie kan besteden zit het er ook nog eens in dat ik een bepaalde stage kan vinden (hetzij voor een klein bedrag, maar wel extra natuurlijk) Het gaat best goed komen met mij in 2012 denk ik zo.

2 opmerkingen:

  1. Mooi dat zo'n overzicht je rust brengt, dat kan ik me ook best voorstellen. Dan weet je dat je je ook volledig op je studie kunt richten, zonder dat je geld tekort komt. En krijg je wel meer, dan is dat alleen maar mooi voor je spaarrekening!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt allemaal goed hoor. Jij hebt het wel op een rijtje ;) Ik vind het knap hoe jij van zo weinig rondkomt met een kind dat toch niks te kort komt en een lieve, warme en betrokken jonge moeder heeft! Complimenten!

    Jullie komen er wel. Gewoon goed alles bij blijven houden.

    Idd spannend zo'n nieuw begin. Keep us posted ;)

    BeantwoordenVerwijderen