maandag 16 januari 2012

Het wordt alsnog winter

Ik merk dat het kouder wordt buiten. Afgelopen week verbruikte we 29m3 gas. Hopelijk krijg ik dat deze week iets naar beneden. De moeder haard is afgelopen week schoon gemaakt en ik merk het vrij goed. Volgens internet is de gevoelstemperatuur hier alleen nog wel -6 buiten. Dat gaat straks nog vies tegenvallen met het fietsen denk ik.
Maar vandaag blijft de verwarming in ieder geval uit tot vanavond, want ik moet nog een berg dingen opruimen en verhuizen, waardoor ik nauwelijks thuis ben. Hopelijk levert dat minder gasverbruik op.
Wonderbaarlijk is het elektraverbruik nu 2 weken precies hetzelfde: 57.
Prima, maar daar valt nog wel wat te verbeteren denk ik. Minder tv en mijn laptop echt uitzetten is dan ook deze week het grootste probeersel om het naar beneden te krijgen. Ook een ledlamp in de hal, waar het licht vaak lang aan is 'savonds (Kleine Vent is half om half bang in het donker) moet een beetje opleveren. (lieve Hema, voor maar €4 een goede ledlamp)
Het water is nog altijd lastig om bij te komen. Zeker nu de nieuwe buren het stuk naast de trap gebruiken om fietsen neer te zetten (het leent zich er prima voor, maar ik kan niet meer bij de watermeter onder de trap) Ik weet dat er daar zeker ook nog wel wat te winnen valt. Ook dat probeer ik gewoon zoveel mogelijk.

Verder is er nog enorm veel werk aan de winkel. Er moet nog zoveel opgeruimd en verhuisd worden. En voor de spullen moet hier echt meer plek gemaakt worden. Gisteren ben ik bezig geweest met het uitdenken van m'n wandkast. Een stuk is nu wel duidelijk, maar nu moet ik nog op zoek naar materiaal. Ik wil zoveel mogelijk hergebruiken. Dat houdt de kosten laag en het is veel beter voor de wereld (en het staat gewoon heel gaaf) Ik ben nog wel aan het nadenken over hoe ik een vrij lange plan op kan hangen, zonder lelijke steuntjes. Dat is nog even een uitdaging.
Ons 'reservekamertje' moet echt enorm opgeruimd worden. Je kan er nog nauwelijks lopen. Nadeel is: grootste deel van de spullen moet gewoon weg, maar een deel moet ook naar de berging. Waar ook niet echt fatsoenlijk ruimte meer is, omdat er een stapel verhuisdozen staat. Ik moet de komende tijd gewoon even goed gaan goochelen om alles voor elkaar te krijgen.

Een klein ander doel wat ik deze week ook had: minder afval! Ik stopte afgelopen woensdag een nieuwe zak in de vuilnisbak en ik had als voornemen die er pas minimaal een week later weer uit te halen. En het lijkt erop dat het gaat lukken. Nog altijd heb ik geen goede manier gevonden om ook het groenafval te scheiden (zonder dat er meeuwen gaan wonen op m'n balkon) maar het plastic word nu netjes apart gehouden. En dat scheelt al een heleboel. Ook probeer ik gewoon minder afval te produceren. Dat is een iets grotere uitdaging. Veel dingen worden hergebruikt of zoveel mogelijk uit huis geweerd (plasticzakjes komen er lang zo makkelijk niet meer in) Maar echt zero waste, dat gaat me niet lukken. Zeker niet met alle grote veranderingen die er gaan komen dit jaar.

2 opmerkingen:

  1. Goed dat het met je doelen mooi gaat. En die winter mag van mij eigenlijk wel wegblijven, het lukt ons nu zo mooi om het gasverbruik een beetje te beperken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zero waste vind ik ook erg ingewikkeld, maar elke stap is er een, toch!
    Hier in de buurt komt bij de flats een soort van schillenboer.. Een keer in de week is er dus een minuut of 10 tijd om je groenafval te dumpen... Ik begrijp dat mensen dat niet op kunnen brengen.
    Er zijn kleine wormenbakken voor binnen, ik heb er zelf geen ervaring mee, maar dat zou wel veel afval schelen en compost kun je altijd wel aan iemand kwijt..

    BeantwoordenVerwijderen