dinsdag 28 februari 2012

Het lukt best wel

Volgens mij gaat het gewoon lukken deze week. Mijn budget van €16 is nog niet helemaal op. Ik heb nog €1,95 over en ik moet alleen nog een keer brood halen. Verder is alles in huis. En eigenlijk kon het stiekem nog wel beter, want gisteren kochten Kleine Vent en ik een softijsje na het boodschappen doen. De eigenlijke boodschappen komen dus €3 lager uit, maar ik reken het er wel bij. Omdat ik er ook aan moet wennen dat dat soort dingen ook daarvan moeten.
Het stemt me wel vrolijk voor volgende week alvast. Met €25 moet het dan ook zeker lukken. Dat komt neer op €5 per dag. Vrijdag gebruik ik er al een stukje van, want de groente op de markt is nog altijd aanzienlijk goedkoper dan in de super. In de winter haal ik er niet voor de hele week groente, anders eten we echt vaak hetzelfde. Afgelopen zomer gebeurde het regelmatig dat ik voor €12 voor een hele week groente en fruit had ingekocht op de markt. Het blijft altijd wel een weekje goed, dus dat kan prima.
Deze week ziet het menu er zo uit:
maandag: aten we soep met broodjes
dinsdag: Rösti uit de vriezer
woensdag: vissticks met worteltjes en aardappels
donderdag: Stoofpeertjes met kipburgers en aardappelen
vrijdag: bietjes met vega burgers en aardappelen/pasta/rijst (weet nog niet wat het word)

Mijn grootste besparing op mijn boodschappen: vlees. Ik koop voor 3 mensen geen 3 stukjes vlees. 2 is prima goed genoeg. Kleine Vent is niet zo'n vleesliefhebber en we delen gewoon een stukje. En ik probeer minimaal 1 keer per week vegetarisch te eten. Het grote nadeel van alles is nog wel: de vriezer is zo klein dat ik geen grote hoeveelheden kan aanschaffen in 1 keer. Dat is het enige wat mij nog wel tegen houdt om vlees bij een bio boer te halen. De minimale aanschaf is vaak toch redelijk. En zonder vriezer waar het in bewaard kan worden, is het best zonde van mijn geld. Daarentegen wil Kleine Vent enkel nog maar bio kip en het liefst alles bio (bij het kiezen van een pak printerpapier ging hij zelfs voor de eco versie) Doordat hij weet hoe er met beestjes omgegaan wordt, wil hij minder vlees eten en het liefst dus wel van lieve dieren (zoals hij ze noemt) Ik heb geen moeite met minder vlees, want kaas en vla/yoghurt eet hij genoeg en af en toe een beker melk erbij en het is ook goed.
Helemaal geen vlees zou ik niet redden denk ik. Dus wil ik het liefste de middenweg. Minder, maar beter vlees.

Moepsje vroeg of ik ervaring had met dat mijn gasverbruik ineens onverwacht hoger uitpakt. Eigenlijk niet. Nu wonen we hier ook pas echt sinds half december en is het natuurlijk nog allemaal best kort. Maar omdat alleen de moederhaard en de geiser gas verbruiken, is het makkelijk terug te voeren waar we meer verbruikt hebben. Het elektra is daarentegen wat lastiger. Maar ik ben nog bezig met van alles uit te zoeken. Deze week wil ik een stuk efficiënter de stoppen 'uit' zetten bij mijn inductieplaat. Dan kan ik een beetje zien of er echt een redelijk sluipverbruik in zit.
Uiteindelijk wil ik best een metertje daarvoor hebben, maar de betere zijn toch wat prijziger. Dat doe ik dan liever gelijk goed en dan kost het iets meer. Tot die tijd doe ik allerlei andere, logische, dingen om het stroomverbruik te verminderen. (volgende week staat er een extra ledlampje in de planning)

2 opmerkingen:

  1. Wat goed dat Kleine Vent zich van dat soort dingen al zo bewust is! Hier eten we ook veel minder vlees dan pak 'm beet een jaar geleden. Voor gehaktrecepten vervang ik het door champignons of gebruik ik een pakje van ongeveer 125 gram voor het hele gerecht, dat is meer dan genoeg voor de structuur en een beetje smaak.

    Succes met de laatste dagen voor je budget, €1,95 is niet veel, maar als je het meeste al hebt, dan moet dat wel lukken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben het sluipverbruik eens laten controleren en dat was, (ik meen me te herinneren) 6 watt per uur.

    BeantwoordenVerwijderen