dinsdag 21 februari 2012

Ook wassen kan heel zuinig

Na het lezen van een berichtje bij Spaarcentje (wat ik regelmatig doe, zeker een aanrader) dacht ik weer aan het feit dat ik alles simpeler wil. Haar bericht ging over zelf wasmiddel maken. Een vrij algemeen goed in besparend blogwereld volgens mij. Maar bij mij staat het nog op mijn lijstje.
Via de website die ze aangaf, kwam ik op het bedrag van €5,50 voor een kilo marseille zeep (in vlokken, dus al heel makkelijk)
Met haar recept heb je slechts 80 gram zeep nodig voor 5 liter wasmiddel. Een klein rekensommetje zei me dat dan een kilo zeepvlokken zorgt voor zo'n 62,5 liter wasmiddel. Dat is echt belachelijk zuinig natuurlijk. Qua geld dan. Qua milieu is het goed en ook schijnt geweldig te zijn als je allergie├źn hebt.
Maar €5,50 voor ruim 60 liter wasmiddel (wat overigens ook prima werkt als regulier schoonmaakmiddel) is wel heel voordelig.
Als ik namelijk even uitga van de 50cl die mijn wasmiddel nu aangeeft, dan kom je uit op 1250 keer wassen voor €5,50 aan zeep. En met dus 62,5 liter water erbij, die volgens mijn simpele (met 1,50 per 1000 liter rekenent) sommetje slechts €0,10 kost, ben ik voor 5 jaar wassen niet meer dan €12 kosten (even met verzendkosten meegerekend) Ik ging even uit van 250 wassen per jaar. Daar waar ik nu nooit meer dan 3 wassen per week heb, meestal maar 1 of 2, worden het er meer dit jaar en dus rekende ik maar even ruim.

Dit hele verhaal heeft als uitkomst vooral dat ik mijn lijstje met nog aan te schaffen dingen in 6 maanden, even aanpas. Er komt een zak zeepvlokken bij. Voor als mijn wasmiddel op is. En nog wat producten van de website eigenlijk wel. Want ik zag een aantal dingen die ik al op mijn lijstje had, maar nu dus allemaal bij 1 winkel (en vaak dan toch goedkoper) vandaan.
Ik moet overigens wel serieus gaan werken aan mijn budget voor mijn lijstje. Februari was een hopeloze maand en nu moet ik in maart zeker keihard werken om alles in orde te maken.

1 opmerking:

  1. Als je er aan denkt, wil je dan even laten weten wat je van het wasmiddel vindt? Ik ben erg benieuwd!
    Ondertussen wens ik je een fijne vakantie en veel zon. Is het je al opgevallen hoe lang het licht blijft? Heerlijk, de lente is op komst!

    BeantwoordenVerwijderen