woensdag 7 maart 2012

het gaat altijd om geld he....

 Ik besloot vanmorgen ineens: waarom kijk ik niet elke dag op de meters, om te kijken wanneer het meeste stroom verbruikt wordt. Dus dat ga ik doen volgende week. Dan kan ik precies zien wanneer er nu het meest verbruikt word en dan kan ik ook wel beredeneren waar dat aan ligt.
Ik denk de kookplaat en de tv.
Maar vriendlief gooit nu ook de krachtstroom eraf als de kookplaat niet gebruikt wordt (sterker nog: hij is er consequenter in dan ik), waardoor we in ieder geval geen sluipverbruik meer kunnen hebben van de kookplaat.  Verder ben ik weer bijna door m'n was heen, dus is het volgende week waarschijnlijk maar 1 wasje en dan ben ik weer bij.

Verder is mijn boodschappen budget deze week een beetje overschreden. Maar met goede reden. Door een super aanbieding bij een lokale slager, heb ik voor zeker 10 keer vlees in huis. Ik deelde de aanbieding met een vriendin van me, waardoor de kosten een stuk lager werden, omdat we meer bestelden. De teller staat nu op €25,98 en ik moet nog brood halen voor deze week. En waarschijnlijk vrijdag pizza, maar dat moet ik nog zien.
Hierdoor ga ik wel over budget heen, maar ga ik zeker wel binnen de €110 blijven die ik voor maart had gepland. Volgende week hoef ik geen vlees te halen. We eten elke week minimaal 1 keer geen vlees, omdat ik het wil en Kleine Vent toch steeds meer 'lieve beestjes' vlees wil. Maar wel minder. Het bevalt me prima en ik heb nog geen klachten gehad. Kleine Vent is helemaal gek op kidneybonen en die zijn een prima vervanger. Zelf gooi ik regelmatig wat gebakken champignons naast m'n mini stukje vlees, waardoor ik toch alles binnen heb voor m'n gevoel.
Voor volgende week enkel groente, brood en beleg op het lijstje. Dat gaat aanzienlijk in de kosten schelen.

Als ik nu vriendlief ook een beetje op het budget meekrijg, zou het helemaal gaaf zijn. Hij kookt in het weekend en geeft vaak voor 2 dagen meer uit dan ik voor 5. Nu haalt hij vaak ook flessen drinken en wat lekkers, wat ik lang niet altijd doe. Maar toch. Het kan echt beter. Ik heb hem (onbewust?) al wel zover dat er een aantal dingen opgezegd gaan worden. Waardoor er net weer wat meer geld overblijft aan het eind van de maand. Daarbovenop kwam nog een mooie brief van zijn werk, dat het zo goed gaat met het bedrijf, ondanks (of juist dankzij) de crisis, dat er een loonsverhoging van 2,5% per 1 maart best inzit. Als ze nu ook nog het laatste restje loonsverhoging verwerken wat hij toch al zou krijgen, dan blijft er toch redelijk weer meer over bij hem.

Zelf moet ik echt een beetje puzzelen elke maand. Ik wil zo lang mogelijk al het geld op mijn spaarrekeningen laten staan. Dan krijg ik er uiteindelijk gewoon meer voor, dan wanneer ik steeds geld heen en weer moet schuiven. Mijn rekeningen kunnen allemaal netjes betaald worden, maar sparen is nog echt een lastige zaak. In maart gaat het weer niet lukken denk ik. Het is dan maar een beetje jammer. Want naast alle lastige dingen, als het om geld gaat, komen er ook steeds goede berichten. Zo gaat ons beebje waarschijnlijk minder kosten dan ik berekend had. (of hetzelfde voor alle onverwachte kosten die ik vergeten ben) Mijn ouders hadden besloten dat we maar een goede kinderwagen moesten uitzoeken. Mijn enige reactie was: maar geen nieuwe, die zijn te belachelijk duur! Maar mijn budget is daarvoor in principe dan niet meer nodig. En toch laat ik het lekker zo staan. Er voor sparen nu, lukt even niet zo goed, maar ik probeer aan alle kanten gewoon zo netjes mogelijk te doen met mijn uitgaves, waardoor het vanzelf wel weer goed komt.

2 opmerkingen:

  1. Doen jullie de boodschappen bv ook vanuit één pot, of niet? Misschien is dat een mooie manier om vriendlief mee te krijgen aan het budget. Dan heb je allebei een deel ingelegd en daar moet je het dan voor die week mee doen. Zo zie jij misschien wat je af en toe mist en ziet hij wat het kost om de hele week (op zijn manier) boodschappen te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn man kookt ook meestal op zaterdag. Hij let tegenwoordig wel wat beter op maar kookt toch vaak wat luxer dan ik. Voor mannen moet dat koken ook een uitdaging zijn volgens mij. Nou ja, dan hou ik het doordeweeks nog maar wat eenvoudiger, dat compenseert het vaak wel. Maar als hij zalm op het boodschappenlijstje zet moet ik vaak ook wel even slikken hoor! Maar ben toch stiekum wel blij als ie weer iets lekkers op tafel tovert!

    BeantwoordenVerwijderen